Juncker plánuje ukončiť pôsobenie na čele Euroskupiny

02.03.2012 Celý región

Brusel 2. marca (TASR) - Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker dnes potvrdil, že po vyše siedmich rokoch plánuje ukončiť pôsobenie vo funkcii šéfa Euroskupiny, neformálneho zoskupenia ministrov financií eurozóny.

Juncker, ktorý je zároveň najdlhšie pôsobiacim premiérom v Európskej únii (EÚ), bol jednou z najdôležitejších postáv pri riešení dlhovej krízy eurozóny. V niektorých prípadoch ho však pri rokovaniach na úrovni Euroskupiny zatienila dominancia predstaviteľov Nemecka a Francúzska.

Na záver dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli Juncker novinárom povedal, že aj keď "zažil mnoho situácií plných napätia a nespočetné množstvo sklamaní", nie je to hlavný dôvod jeho rozhodnutia. "Je to jednoducho problém časový," povedal Juncker. Ako dodal, pre dlhovú krízu má veľké ťažkosti skĺbiť prácu luxemburského premiéra a šéfa Euroskupiny.

Junckerov mandát sa končí v júni. Svoje rozhodnutie naznačil ešte počas summitu, keď novinárom povedal, že budúci prezident Euroskupiny "pravdepodobne" nebude on.

Okrem nového predsedu Euroskupiny musia ministri financií eurozóny vybrať aj šéfa pre stály euroval známy ako Európsky stabilizačný mechanizmus. Navyše, Európska únia musí nájsť nového kandidáta na najvyšší post v Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBOR). "V najbližších dvoch týždňoch sa pokúsime prísť s menami pre jednotlivé funkcie," dodal Juncker.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región